Sanallaştırma Nedir?
Aynı fiziksel sunucu üzerinde yazılım aracılığıyla birbirinden bağımsız ve izole edilmiş şekilde ayrılan,
kendine ait disk alanı, hafızası, IP adresi, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları
olan ve tıpkı dedicated sunucu gibi çalışan sanallaştırılmış sunuculardır. Sunucu ayarlarını kendinize göre düzenlemek istediğinizde veya paylaşımlı hosting şeklinin yeterli gelmediği durumlarda tercih sebebi olabilir.
Sanallaştırma Avantajları Maliyet : Birden fazla sunucu yerine güçlü tek bir sunucunun maliyeti daha düşüktür. Tasarruf : Başta elektrik olmak üzere bir çok tasarruf sağlar. Bakım : Tek bir sunucunun bakımı daha koladır. Yönetilebilirlik : Bütün hizmetlerin tek bir sunucuda olması kolay yönetim sağlar. Lisans : Sanallaştırılmış sunucularda çalışan yazılımlarım fiyatları daha düşüktür.
Yazılımsal Sanallaştırma
Sanallaştırma işi mevcut işletim sistemine kurulan özel bir yazılım tarafından yapılır. Bütün sanal sunucular sistem üzerindeki ana işletim sisteminin yapısı üzerinden sanallaşırlar.
Donanımsal Sanallaştırma
Sunucuya işletim sistemi kurulmadan özel bir yazılımla direk donanım üzerinden yapılan sanallaştırmadır.
VPS - Virtual Private Server
Aynı donanım üzerindeki işlemci, disk, ram gibi donanım kaynaklarını yazılımsal sanallaştırma ile paylaştırılarak birbirinden bağımsız çalışan sanal sunucuların oluşturulduğu yapıdır. Bir sanal sunucu kendisine ayrılan kaynakları kullanmadığında bu kaynaklar başka sanal sunucular tarafından kullanılarak değerlendirilir. Paylaştırılan kaynakların ihtiyaç durumuna göre dağıtımın yapıldığı bir sistemdir.
VDS - Virtual Dedicated Server
Aynı donanım üzerindeki işlemci, disk, ram gibi donanım kaynaklarını donanımsal sanallaştırma ile paylaştırılarak birbirinden bağımsız çalışan sanal sunucuların oluşturulduğu yapıdır. Bir sanal sunucu kendisine ayrılan kaynakları kullanmadığında bu kaynaklar başka sanal sunucular tarafından kullanılmaz ve işlem görene kadar boşta bekler. Paylaştırılan kaynakların garantilenerek tahsis edildiği bir sistemdir.
Sanallaştırma Yazılımları
Microsoft Virtual Server, vmware, Virtuozzo, XenSource, HyperVM, OpenVZ gibi sanallaştırma programları kullanılmaktadır.